Kuidas teha sushiriisi?

Kuidas teha sushiriisi?

Nii Ida kui Lääne köögis on tavaks eristada eraldi riisisorti, mis on mõeldud spetsiaalselt kasutamiseks sushis. Jaapanis nimetatakse sellist riisi 99% juhtudest Hakumaiks, mis on väikeseteraline kooritud riis.

Täna võib poeriiulitel kohata mitut ettevõtet, kes tegelevad spetsiaalse sushiriisi tootmisega. Nende hulka võib arvata sellised brändid nagu Sensoy, Midori, Bravolli jt.

Alternatiivina võib kasutada ka tavalist ümarateralist riisi. Ainus, millele tuleks tähelepanu pöörata – valida tuleb kõrgema sordi riis. Arvesse tuleb võtta, et keetmise ajal riis paisub ja 500 grammi valmistoote jaoks läheb teil tarvis ligikaudu 200 grammi riisi. Suurtes kogustes ei ole soovitav riisi valmistada. Kõige parem on, kui seda on kaalu järgi umbes 150-300 grammi.

Kuidas keeta?

Ideaalne on, kui kasutate sushi jaoks riisi, mis ei ole veel päriselt maha jahtunud. Kõige parem on, kui keedetud riis on veidi soe. Riis, mis valmistati mitu tundi tagasi või veelgi enam – on mitu tundi külmikus olnud, sobib sushi jaoks kõige vähem.

Enne valmistamist tuleb riisi vee all pesta seni, kuni vesi on kristallpuhas. Pärast seda on kõige parem vesi ära kallata, terad uue veega üle valada ja umbes 15 minutiks ligunema jätta.

Pärast seda, kui riis on ligunenud, tuleb vesi ära valada ja panna külma veega kastrulisse. Samasse võib visata ka norilehti, see annab riisile iseloomuliku aroomi. Vetikad tuleb enne keemaminekut välja võtta, sejärel kuumust vähendada ja riisi 12 minutit keeta. Pärast kuumuse mahakeeramist tuleb riisil lasta veel 15 minutit seista.

Kui tahate saavutada sama maitsega sushi nagu toidukohas, tuleb riis ka samamoodi maitsestada. Kui teil on plaanis valmistada 500 grammi riisi, on selle koguse kohta kõige parem kasutada 25 grammi riisiäädikat. Soovi korral võib sellesse lisada ka sama palju valget veiniäädikat. Äädikale lisada 25 grammi suhkrut ja sama palju soola (umbes pool teelusikatäit).

Saadud segu tuleb pisut pannil soojendada ja segada põhiosa riisiga. See annab põhjale vajaliku lisamaitse. Et riis õhku ei saaks, on soovitav see toidukilega katta.

Posted in: