Mida SUSHI sisse panna

Mida panna sushisse?

Tänapäeva Jaapani köök saab kiidelda suure hulga sushiretseptidega, kusjuures ühe ja sama nimetusega retsept võib restoraniti olla üsna kõvasti erinev.

Mõned toidukohad lähevad veelgi kaugemale ja loovad oma retseptid, millest saab nende «visiitkaart». 2015. aastal näiteks oli magusate rullide kõrgaeg. Neis kasutati puuvilju ja šokolaadi, aga see on juba eksootika.

Kui rääkida klassikalistest sushidest, on tavaks välja tuua mõned retseptid, mida kasutatakse praktiliselt kõigis toidukohtades ja mis peaaegu ei erine üksteisest. Kui aga kavatsete sushit kodus teha, on mõttekas kasutada koostisaineid mõistusega.

Enamusel juhtudel kasutatakse täidiseks kala või mereande. Alternatiivina on kombeks esile tõsta köögivilju. Kala ei pea tingimata olema kuumtöödeldud ja mõnes retseptis võib kasutada ka toorest kala. Populaarsemateks peetakse tuuni, angerjat, lõhet ja lachedrat. Neid kohtab enamikus Aasia köögi toitudes.

Kui eelistate mereande, siis kõige populaarsemad on kalmaar, kaheksajalg ja krevetid. Veidi harvem kohtab merisiilikut ja tobiko kaaviari. Mõnede arvates võib täidisena kasutada austreid, kuid kui ainult neid kasutada, tuleb sushi maitse liiga mage.

Milliseid köögivilju kasutada?

Me ei hakka käsitlema lihtsaid koostisosi, vaid soovitame kohe pöörata pilk marineeritud köögiviljadele, tofule, kõrvitsale ja kuivatatud mustadele ploomidele. Kui soovite valmistada oshinko makisid, sobib kõige paremini marineeritud daikon. Natto maki sõpadel on parem kasutada hapendatud soja. Samuti sobivad hästi marineeritud kuivatatud ploomid, mais ja spargel. Köögiljasushi puhul võite rakendada fantaasiat ja erinevaid koostisosi omavahel kombineerida.

Kas on ka alternatiive?

Ei pea tingimata olema põlise Jaapani lähenemise pooldaja. Seepärast võib sushi valmistamisel kasutada ka tavalist liha. Hästi sobivad peekon, veiseliha ja sink. Mõnes retseptis võib kasutada ka hobuseliha, aga kui ei ole soovi mingit eriti peent sushit teha, on mõttekas kasutada tavalist vorsti. Kõiki koostisosi tuleb eelnevalt töödelda, pärast võib need roasse lisada. Igat sorti lihaga sobib hästi klassikaline toorjuust.

Posted in: