Mis on sushi

Mis on sushi?

Viimase 10 aasta jooksul on huvi Jaapani köögi vastu tohutult suurenenud. Kui varem võeti sushi´t kui eksootilist rooga, siis nüüd on see tuttav peaaegu kõigile.

Praegu saab igas tänapäeva suurlinnas Jaapani köögi toitu tellida ja seda ei peeta eksootiliseks. Pealegi ei ületa selliste roogade hind Euroopa klassikalise toidu tellimuse maksumust.

Huvitav on see, et algul valmistati sushi´t ainult madala sotsiaalse staatusega inimestele. Aja jooksul on suhtumine sellesse rooga muutunud ja retseptid on muutunud üha mitmekesisemaks.

Need, kes ei tunne Jaapani kööki, arvavad, et sushi ja rullid on üks ja seesama, kuid see on vale väide. Segaduste vältimiseks on parem selgitada nende roogade erinevust.

Mida kujutab endast sushi?

Kui süveneda jaapani keele morfoloogiasse, on õige hääldada „susi“, kuna jaapanlastel puudub häälik, mis võiks tähistada tähte “Š”. Isegi praegu on sushi Jaapanis üks levinumaid roogasid. See on tingitud asjaolust, et riigis kasvatatakse suures koguses riisi, mis on selle roa peamine koostisosa. Praegu kasvatatakse riisi suuremal osal riigi põllumajandusmaast.

Varem tähendas sõna “sushi” kala sisaldavaid valmistooteid. Huvitaval kombel kasutati kala konserveerimiseks riisi. Selleks kasutati kõige madalamaid riisisorte. Aja jooksul õppisid jaapanlased kala muul viisil konserveerima ja praegusel kujul ilmus sushi alles 20. sajandi alguses. Viimase saja aasta jooksul on muutunud ainult sushi koostis, kuid valmistamise tehnoloogia on jäänud samaks.

Mis vahe on sushi´l ja rullidel?

Seda küsimust ei esita mitte ainult eurooplased, vaid ka jaapanlased. Paljud inimesed ajavad sushi segamini rullidega, kujutades ette, et need on üks ja sama roog, kuid selline väide ei ole päris õige. Lühidalt öeldes on rullid sushi eriliik. Erinevalt rullidest ei keerata sushi´t norisse, vaid valmistatakse väikese ovaalse riisikoogi kujulisena, mille peale pannakse kalatäidis.

Posted in: