Milliseid jooke võib sushi´ga tarvitada?
Jaapani köögi juured ulatuvad mitme sajandi taha. Selle aja jooksul on välja kujunenud üpris üksikasjalik kultuur ja etikett, tänu millele saab inimene nautida tõusva päikese maa parimaid roogasid. Kuid mida on kõige parem sushi kõrvale juua? Proovime selles selgusele jõuda.
Kõigepealt tuleb kindlaks teha, milliseid jooke inimene armastab.
1. Sake

Traditsiooniline Jaapani jook. Paljud nimetavad saket viina Jaapani versiooniks, kuid see pole päris õige. Jook saadakse kääritamise teel, selle kangus on 15-20%. Traditsioonilise Jaapani köögi fännid arvavad, et saket tuleb soojendada 40 kraadini – see toob esile roa maitse. Teised on aga veendunud, et saket on parem serveerida jahutatult. See on puhtalt individuaalne valik ja sõltub teie eelistustest.
Kui soovite, et kõik vastaks Jaapani etiketile, on saket kõige parem serveerida kannus. Enamasti on sellised kannud tehtud savist ja neil pole sanga. Kruuside või pokaalide asemel on parem kasutada väikseid piaale.
2. Õlu

Need, kes ei poolda kangeid jooke, võivad valida õlle. Sel juhul pole mõtet mingit nõu anda. Võib valida mis tahes sorti ja kangusega õlle. See ei pea olema kindlasti Jaapani õlu. Paljude sushi´de koostises on mereannid, mis tähendab, et need sobivad õlle kõrvale suurepäraselt.
Paljud eelistavad heledat õlut, kuna sellel pole iseloomulikku kibekat maiku. Jaapani roogade fännid arvavad, et kibedus summutab veidi sushi maitset. Õlut võib juua mis tahes pokaalist või pudelist ja siin ei kehti ükski Jaapani etiketi reegel.
3. Tee

Alkoholi alternatiivina võib valida rohelise tee. Võib kasutada nii tavalist musta kui taimeteed. Jaapanlased ei soovita juua seda suhkruga. Jaapani köögi klassikaks peetakse just rohelist teed. Selles on suur kogus kasulikke fermente ja antioksüdante, mis on head maole.
Kõige parem on kasutada portselan- või keraamilisi nõusid. Tee peab tõmbama maksimaalselt viis minutit, kõige parem on kasutada kuuma, mitte keevat vett. Loodame, et need soovitused aitavad teha õige valiku!