Vaatamata suurele armastusele Jaapani köögi vastu ei ole lääne inimesed kõigi traditsiooniliste roogadega tuttavad. Üheks sellistest eksootilistest rogadest on näiteks tempura sushi.
Mis see on?
Sõna «tempura» all mõeldakse klassikalist vedelat tainast, mida kasutatakse mõne koostisosa frittimiseks. Tänapäeva Jaapani köögis on üsna palju retsepte, milles tempurat kasutatakse, kuid Euroopa toidukohtadesse on jõudnud neist vaid väike osa.
«Tempura» toitude koostisse võivad kuuluda erinevad koostisosad. Erinev on ka ühe ja sama roa valmistamise tehnika. Nende koostis võib piirduda paari koostisosaga, kuid võib ka sisaldada suurt hulka komponente. Kuid sukeldume pisut ajalukku.
Vedelas taignas frittimise juured ulatuvad mitme sajandi taha. Kui ajaloolasi uskuda, laenasid jaapanlased selle mooduse portugallastelt. Mõistagi on frittimise tehnoloogia aegade jooksul muutunud ja hakanud rohkem vastama ida mentaliteedile. Euroopa toitude kohandamine idamaise köögiga on üsna keeruline protsess nagu on seda ka vastupidine.
Algul kasutati «tempurat» selliste tavaliste toitude valmistamiseks nagu kala ja mereannid. Hiljem hakati seda tehnoloogiat kasutama ka klassikaliste rullide ehk sushi valmistamiseks. Toitude valmistamisel tempura-tehnoloogia kasutamise iseärasus seisneb selles, et koostisosad säilitavad oma kasulikud omadused pärast valmistamist märksa kauem.
Täna võib tempura sushi valmistamiseks leida üsna lihtsaid retsepte, mis võimaldab neid teha isegi kodustes tingimustes. Roogade frittimiseks läheb vaja kastrulit või panni. Sushi valmis koostisosi ei mässita norisse, vaid frititakse riivsaias ja vedelas taignas.
Ideaalis läheb tempura sushi valmistamiseks vaja spetsiaalset jahu. Enamusel juhtudel saab seda osta spetsialiseeritud kauplustest, kus on idamaise toidu osakond. Kuid tahtmise korral saab jahu ka ise teha. Selleks läheb vaja riisi- ja nisujahu vahekorras 1:1, aga ka maisitärklist ja kergitusainet. Oskusliku valmistamise korral õnnestub kokal saavutada õhuke kuldne kooruke.
Sellised retseptid on väga populaarsed. Tänapäeva Jaapani köögis leiab tempura sushi küpsetatud roogade hulgast. Koostisosade hulk ja kogused on sellisel juhul erinevad sõltuvalt retseptist, mille järgi rooga valmistatakse.