Mis on tempura maki

Mis on tempura maki?

Jaapanlastele ei tundu tempura maki enam ammu ebatavaline roog – seda saab proovida peaaegu igas söögiasutuses. Tempura maki peamine erinevus klassikalisest sushi´st ja rullidest on taina kasutamine. Tempura maki üks peamisi koostisosi on krevetid, kuid neid võib kohata ka teistes roogades, mis tekitab mõningatel inimestel segadust.

Tainas valmistatud mereandide eripära on see, et nad säilitavad oma kasulikud omadused kauem. See kehtib ka maitse kohta – tainas muutuvad krevetid eriliseks, mis teebki roa ainulaadseks. Mõistmaks, kui palju tempura maki teistest roogadest erineb, piisab mis tahes muu roa soojendamisest, mille tagajärjel selle maitse tugevalt muutub. Seetõttu on kombeks pakkuda klassikalist tempura maki´t kuumalt.

Kuidas tainast valmistada?

Seda saab teha ka kodus. Et teha head tainast, pole vaja väga palju koostisosi: vaid mune ja tempura-jahu. Enamasti sisaldab see jahu mitut sorti jahu (riisi- ja nisujahu), soola ja kartulitärklist. Tempura-jahu ja munad tuleb veega segada. Tempura maki puhul võib jahu asendada tavalise jahuga, kuid siis muutub veidi roa maitse.

Jaapani kokad soovitavad taina teha vahetult enne frittimist. Kui teil tekivad tainasse väikesed tükid, pole midagi hullu – sel juhul tuleb tempura maki õhulisem. Frittimise ajal on oluline hoida temperatuuri ühel tasemel, mistõttu pole soovitatav pliidi tule intensiivsust muuta.

Millist täidist võib kasutada tempura maki´s?

Peale krevettide on soovitatav lisada lõhefileed, angerjat või lendkalamarja (tobiko). Nendega sobivad hästi Philadelphia juust, värsked köögiviljad (kurk või paprika). Hästi sobib avokaado või marineeritud ingver. Ja ärge unustage, et kõige maitsvamad tempura maki´d on need, mida serveeritakse kohe pärast frittimist.

Posted in: