Mille poolest on sushi kasulik?
Sushi populaarsus on juba ammu levinud ka väljapoole Jaapanit. Ja kui ühed valivad Jaapani köögi ainulaadse ja kordumatu maitse järgi, siis teised eelistavad sushi´t ja rulle seetõttu, et tegemist on üpris lahja ja kahjutu toiduga. Kuna enamik Jaapani roogasid põhineb riisil, kuivatatud noril ja kalal (vahel kasutatakse kala asemel köögivilju), on need üsna madala kalorsusega.
Milles on sushi kasulikkus?
Valdava osa sushi-liikide põhikomponent on riis. Mille poolest võib riis kasulik olla? Eelkõige üsna kõrge valgu, aminohapete sisalduse poolest. Neil on ülioluline roll keharakkude moodustamisel.
Riis mõjutab positiivselt seedimist. Kui inimene põeb seedetraktihaigusi, on kõige parem süüa just seda teravilja.
Riis on suurepärane organismi puhastaja – see neutraliseerib toksiine ja aitab normaliseerida soolestiku mikrofloorat. Idamaade traditsioonis usutakse, et riis võib hoida keha, vaimu ja aju reipana. Jaapanlased selgitavad seda suure hulga aminohapetega, mis võivad dementsust ära hoida ja mälu parandada.
Kvaliteetsel riisil on veel üks oluline omadus – see aitab veresooni puhastada. Ühtlasi aitab hea riis süsivesikute ainevahetust parandada. Kui inimene kasutab pikka aega riisi, langeb tal happesus ja mittevajalik niiskus eemaldatakse organismist.
Kui valmistada riisi koos mereandidega, saab välja tuua veel paar kasulikku omadust. Kala, krevettide ja krabide kasulikkusest räägivad peaaegu kõik arstid.
Mereannid on kuulsad mikroelementide suure hulga ja fosfori tohutu sisalduse poolest. Seejuures pole nad üldse kaloririkkad. 100 grammi kohta on umbes 120 grammi kaloreid.
Just seetõttu on sushi nii populaarne nende seas, kes kaalu ja figuuri jälgivad. Sushi võib hoobelda ka suure valgusisaldusega võrreldes lihaga, lisaks omastab organism sushi´t kiiremini.
Mereannid sisaldavad rikkalikult oomega-3, joodi, rauda, tsinki, B-vitamiini. Sellise toidu pidev tarbimine on südamele hea. Heade omadustega on ka vasabi, mis on tuntud oma mikroobivastase toime poolest. Aga ingveri söömine aitab stimuleerida immuunsüsteemi ja on suurepärane antioksüdant.