Jaapani maki

Maki sushi on kuivatatud vetikatesse (norisse) mähitud täidisega riis. Levinumateks maki liikideks on tavaks pidada:

– Hosomaki. Kokkade ringkondades võidakse neid nimetada ka monorullideks, kuna hosomakides kasutatakse ainult ühte koostisosa. See on üks levinumaid makisid. Täidiseks võib olla nii mõni kalaliik, näiteks kõige populaarsemad on lõhe maki kui ka köögiviljad, näiteks kurgi maki.

– Futomaki. Kui näete suuri rulle, on teie ees just futomakid. Neis võib olla mitmetest köögiviljadest, juustust, mereandidest või kalast täidis. Ka futomaki on mässitud norisse.

– Uramaki ehk tagurpidi rull. Teiste sõnadega öeldes on riis selle roa puhul mitte sees-, vaid väljaspool, nori aga sees. Esimesed uramakid tekkisid muide mitte Jaapanis, vaid Ameerikas kokkade eksperimendi tulemusena.

70. aastates tekkis USA-s kõige suurem huvi Jaapani köögi vastu. Selleks aga, et inimesi mitte eksitada ja roog kuidagigi lääne mentaliteedile kohandada, otsustati maki sushi ümber nimetada ameeriklastele mõistetavamateks rullideks. Ingliskeelne sõna «roll» tuleb sõnast «keerama». Arvestades täidisega riisi omamoodi rullikesteks keeratud konstruktsiooni, oli selline nimetus maksimaalselt arusaadav ja kinnistus ameeriklaste hulgas, veidi hiljem aga ka terves maailmas.